Play mart, Lappset, Gymnova, Golf Group

Otroci, igra in igrišča

Otroci so odrasli prihodnosti, ki se danes igrajo na dvoriščih in v parkih, zato je pri oblikovanju igralnega okolja vsekakor potrebno razumeti, poznati in spoštovati njihov razvoj.

Igrišče je prostor, ki je izrednega pomena za telesno vadbo, izobrazbo in socialni razvoj, saj je igra najpomembnejša dnevna aktivnost predšolskih otrok in učinkovit način podpore učenju oseb vseh starosti. Kadar se otroci igrajo na igriščih so na splošno zelo neodvisni in ne potrebujejo vzpodbude, da bi vzpostavili kontakt z drugimi. Igrišče tako pomaga pri razvoju otrokovih socialnih spretnosti in samozavesti. Primarni namen igrišča pa je vsekakor ta, da je to kraj, kje se otroci lahko zabavajo in povečujejo samozaupanje.

 

 

Vsaka igra se prične z orodjem, ki je za otroka izrednega pomena. Kadar igralno okolje ni v zadostni meri atraktivno, otroci hitro izgubijo zanimanje in njihova zmožnost koncentracije na igro strmo upada, medtem ko zanimivo igralno orodje vzpostavi aktivnost otroške volje. Učinkovito okolje za igro zagotavlja otroku raznolikost varnih spodbud k fizični vadbi in razvoju motoričnih spretnosti. Na igrišču imajo otroci svobodno izbiro vaditi in razvijati svoje sposobnosti natanko tako kot želijo. Otroci nagonsko krenejo k igralnemu orodju, ki najbolje odgovarja njihovim potrebam po neodvisni aktivnosti in razvoju v posamezni starostni skupini. Zato je nujno potrebno, da vsako igrišče vsebuje vrsto varnih izzivov za vse starostne skupine.

Občutljive stopnje razvoja motoričnih spretnosti so od 5 do 8 in od 9 do 12 let starosti. Če otroci nimajo možnosti urjenja motorične sposobnosti, lahko ostane njihova zmožnost kontrole lastnega telesa nezanesljiva. Ena izmed funkcij igralnega orodja je vzpodbuditi otroka, da se zaposli z vrsto različnih fizičnih vaj. Lappset-ovo igralno orodje je oblikovano tako, da omogoča zabavo pri uspešni telesni vadbi in vzpodbuja otroke k ponavljajočim naporom, skozi katere samostojno razvijajo svoje motorične spretnosti.

Priloga: Lappset simboli motoričnih spretnosti

Igralno orodje otrokom ne prinaša samo zadovoljstva in navdušenja ob igri, ampak ustvarja tudi kakovostno okolje, v katerem se lahko otrok razvija tako telesno kot tudi duhovno. Naš slogan "Growth through play" (»Razvoj skozi igro«) definira osrednji razlog Lappset-ovih aktivnosti; podpora otrokovi rasti in razvoju. Za podjetje in njegove mednarodne organizacije ta slogan označuje obetavno rast in neprestano učenje.

Video: Lappset z otroci

Priloga: Namen igre 12 (PDF) in Kako načrtovati igrišče (PDF)

Povezava: www.lappset.com/global/en/Pro_Play.iw3

Simboli motoričnih spretnosti: www.lappset.com/global/en/Designing_your_playground/Design_tools/Motor_skills_symbols.iw3

Nastavitve zasebnosti | Produkcija PROSPLET